DANSTHERAPIE

In dans- en bewegingstherapie gaat het niet om het verbeteren van je beweging of om heel goed te leren dansen. Het gaat om hoe jij je beweging ervaart, wat je denkt en hoe jij je voelt. Dus eigenlijk gaat het om hoe jij jezelf ervaart. Je onderzoekt hoe jij dingen aanpakt en hoe je met situaties omgaat. Dit doe je door op verschillende manieren in beweging te komen. Dat kunnen bewegingsoefeningen, spelletjes, ontspanningsoefeningen of bewegen op muziek zijn, afhankelijk van wat bij jou of jullie aansluit. Dansen is dus niet noodzakelijk in danstherapie. Dans betekent voor mij dat je binnenwereld en de manier waarop je je uitdrukt met elkaar verbonden zijn, dat kan in iedere beweging zichtbaar en voelbaar zijn. We reflecteren op jouw ervaringen en op wat dit over jou of jullie zegt in het dagelijks leven. Je krijgt inzicht in je wensen en behoeften zodat je kan gaan kiezen wat bij jou past en waar je grenzen liggen. In de vervolgafspraken krijg je opdrachten aangeboden die jou ondersteunen in het verrijken van je bewegingsmogelijkheden of het kunnen loslaten van oude (denk)patronen.

In een individuele therapie werk je alleen met de therapeut aan je doelen en mogelijkheden. Voor kinderen geldt dat ouders/verzorgens nauw worden betrokken bij de therapie. Dit kan door bij een gedeelte van de afspraak aanwezig te zijn of door overdracht voor of na een afspraak. Ook kun je ouder-kind therapie volgen. Er wordt om de 3 of 5 sessies geevalueerd over wat is ervaren, wat de betekenis daarvan is voor het dagelijks leven en hoe we verder gaan.

Dans- en bewegingstherapie helpt voor: 

  • zelfvertrouwen
  • weerbaarheid
  • emotieregulatie
  • zelfbeeld
  • ouder-kind contact
  • communicatie
  • ontspanning
  • verwerking van gebeurtenissen
  • hechting
  • sociaal-emotionele ontwikkeling

Mocht je een vraag hebben die niet tussen bovengenoemde thema’s staat, neem gerust contact op om te overleggen over de behandelmogelijkheden.

Aanmelden

ERVARINGEN

Er werd door de therapie een soort van innerlijke drempel opgeheven. Het voelt alsof er van binnen een aardverschuiving heeft plaatsgevonden waardoor ik beter in contact sta met mijn emoties en mijn gevoel.

De therapie was in het begin een beetje onwennig. Maar door te bewegen op muziek ben ik heel veel over mezelf te weten gekomen. Ik ben me zelfverzekerder gaan voelen en ik heb gemerkt dat ik mag bewegen zoals ik zelf wil.

Door op mijn tempo te leren en stil te staan bij wat ik voel bij muziek in beweging, ben ik bewuster geworden van hoe ik een moment ervaar en heb ik ruimte kunnen creëren voor mezelf.

Ik kan nu beter loslaten wat mogelijk komen gaat, zonder heel rigide alle eventuele mogelijkheden voor te willen zijn. De vechtmodus is minder aanwezig en ik ervaar rust en ruimte.

Ik vond het aanvankelijk een beetje ongemakkelijk, maar kon dit goed aangeven bij Marjolein. Er werd geregeld geevalueerd om te bespreken of het nog passend was en wat ik merk in mijn dagelijks leven aan verbeteringen.

Ik heb me gehoord gevoeld en heb goede input gehad om mijn aangeleerde gedrag te analyseren en daarmee met mijn lichaam aan de slag te gaan tijdens de sessies.

Ik heb het altijd moeilijk gevonden om me een op een uit te spreken waar ik aan twijfel of wat ik nodig had. Dit heb ik op een veilige manier kunnen oefenen.

De therapeut heb ik als open, empathisch, begripvol en geinteresseerd ervaren. Zonder oordelen en betrouwbaar.

Ik leer weer te voelen!

Het heeft geholpen dat ik soms minder nadenk over wat ik doe. Dat scheelt heel veel hoofdpijn.

“Ik vond je een hele fijne therapeut en het heeft mij zeker geholpen!”