Danstherapie
Danstherapie, ook bekend als dans- en bewegingstherapie, is een therapievorm waarbij dans en beweging worden gebruikt om gebeurtenissen die je hebt meegemaakt in jouw leven te verwerken, om jezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen en om inzicht te krijgen in jouw drijfveren en jouw eigenheid.
Het uitgangspunt van danstherapie is dat je via het lichaam en jouw beweging kan ervaren wat er in je leeft en dat je hier uitdrukking aan geven. Op een gestructureerde manier onderzoek je al dansend of bewegend wat je voelt, ervaart en denkt en wissel je daarover uit met de therapeut. Je ervaart hoe je om kan gaan met belemmeringen en al doende ontdek je meer mogelijkheden en ga je jezelf op een nieuwe manier ervaren. De volgende aspecten spelen een rol in danstherapie.
- Je emoties herkennen en uiten
Een van de dingen die je leert in danstherapie is het herkennen van je emoties en gevoelens. Omdat het lichaam alles wat het voelt en meemaakt registreert, kunnen onbewuste of onderdrukte emoties en gevoelens naar de oppervlakte komen. Je leert hoe je deze gevoelens kan herkennen en erkennen en je ontdekt wat je nodig hebt om deze gevoelens de ruimte te geven zodat je ze op een veilige en passende manier kunt uiten. Doordat je meer zicht hebt op je emoties kun je onderscheid gaan maken tussen het in beweging komen vanuit oude belemmerende gevoelens en patronen, of kun je gaan bewegen vanuit jouw eigenheid en behoeften. - Bewustwording van je lichaam
Door de aandacht te richten op je lichaam tijdens het bewegen, ontstaat er meer aandacht voor de subtiele signalen en sensaties in het lichaam. Dit lichaamsbewustzijn maakt dat je beter gaat voelen waar het vast zit, wat er pijn doet of wat iets met je heeft gedaan, waardoor verwerking van bijkomende emoties mogelijk is. Het lichaam in het hier en nu ervaren heeft daarbij ook een regulerende functie, omdat het je een rustig gevoel kan geven wanneer je aandacht geeft aan je lichaam, en je beter kan voelen wat je behoeften en wensen zijn. - Verbinding tussen het lichaam, je gevoelens en het denken.
Wanneer je aandacht hebt besteed aan je lichaam en je gevoelens, kun je ontdekken hoe deze invloed hebben op hoe jij beweegt en de keuzes die je maakt. Je kan het zien als een weegschaal , die bij overmatige aandacht voor lichaam, gevoelens of het denken, uit evenwicht is. Zonder bewustzijn van je gevoelens beweeg je je automatisch door de dingen heen en zonder bewustzijn van je lichaam kunnen je gevoelens je overspoelen en uit balans brengen. Wanneer het denken veel aandacht krijgt dan gaat dat ten koste van de aandacht voor het voelen en het lichaam. Door je gevoel, je lichaam en je denken meer in evenwicht te brengen ga je meer handelen zoals het voor jou kloppend is.
Wat ook in het lichaam te voelen is zijn beschermingsreacties zoals vechten, vluchten, bevriezen of verlammen die bij herhaaldelijk voorkomen kunnen leiden tot stress en spanning. Meer hierover kun je lezen op de pagina voor lichaamsgerichte therapie. - Herkennen van patronen.
Door te bewegen ontdek je jouw bewegingspatronen en deze vertellen jou iets over de patronen in je dagelijks leven. Beweeg je bijvoorbeeld terughoudend of voorzichtig, of juist los en ruim, voel je niet hoe je beweegt of ben je juist overmatig bewust van jezelf? Bij quimovenda ontdek je zelf wat jouw beweging voor jou betekent en hoe je je daarbij voelt. Door hier bewustzijn over te ontwikkelen, ontdek je welke bewegingen voortkomen uit vaste patronen, en welke bewegingen passen bij jouw eigenheid en hoe jij verder wil bewegen. De therapeut geeft geen betekenis aan hoe je beweegt of aan jouw ervaring, en zij heeft daar ook geen oordeel over. - Creativiteit
Creativiteit is een belangrijk aspect binnen de dans- en bewegingstherapie. Dat komt door de onderliggende visie dat iedereen de mogelijkheid heeft vorm te geven aan het leven, wat je ook wel creëren kunt noemen. De therapeut heeft geen standaard oplossingen, maar biedt ruimte voor jouw eigen creativiteit zodat je tot eigen bewegingen en inzichten komt. Spontane impulsen tijdens het vrije bewegen en spelen geven daarbij een richting aan die jij ook zou kunnen onderzoeken, en die je zicht geven op hoe je ook met situaties in het leven om kan gaan. Al dansend wijs je jezelf de weg! - Inzicht in je behoeften en wensen
Via de bewegingen die je maakt, leer je veel over je diepere verlangens en behoeften. Misschien kom je erachter dat je behoefte hebt aan meer vrijheid, speelsheid, verbinding met anderen of rust. Deze inzichten kunnen je helpen om bewuster keuzes te maken in hoe je je leven vormgeeft. Door in de therapie daar al vorm aan te geven, gaat jouw lichaam deze mogelijkheid ervaren, in zich opnemen, en pas je het makkelijker toe in je dagelijks leven. - Vormgeven
Een andere onderlegger van waaruit de danstherapeut kijkt, is hoe je vormgeeft aan de dingen die voor jou belangrijk zijn in het leven; dit kun je doen met een dansvormgevingsproces. Vanuit een inspiratiebron onderzoek je welke bewegingen passen bij jouw inspiratiebron [SK1] en maak je keuzes op basis van de indrukken die je al dansend van jezelf en jouw bewegingen opdoet. Zo vormt zich een dans die jou informatie kan geven over jouw patronen, waar je vastloopt, over dat wat jou raakt en waar je ruimte voelt. - Zelfacceptatie en eigenwaarde
Wanneer je zo langzaam aan steeds dichter bij jezelf komt door in te zoomen op je lichaam, je bewegingen en je gevoelens, kom je in een meer accepterende houding naar jezelf toe, in plaats van de vechtende houding. Je hecht waarde aan hoe iets voor jou is en aan jouw eigen ervaringen en indrukken. Deze groeiende eigenwaarde en zelfacceptatie zijn vervolgens een startpunt om nog preciezer vorm te geven aan de dingen in het leven zoals ze wél voor jou passen, wat leidt tot meer tevredenheid en plezier. - Je relaties met anderen
Je manier van bewegen vertelt ook iets over hoe je met anderen omgaat. In groepssessies of in interactie met de therapeut ontdek je hoe je ruimte inneemt, hoe je je verhoudt tot anderen en welke grenzen je stelt. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in je sociale en relationele dynamieken, zoals hoe je omgaat met nabijheid, afstand, of conflicten. Je leest meer hierover bij de pagina over ouder-kind therapie. - Veerkracht
Therapie is niet per se bedoeld om alle problemen op te lossen, maar eerder om jou een manier te laten ontdekken waarop je zelf beter om kan gaan met de dingen die je tegenkomt in het leven. Dat noem je veerkracht. En door te verwerken en je te ontwikkelen, vergroot je je veerkracht en je zelfvertrouwen. - Gesprek
Gesprek is een belangrijk middel om te delen over ervaringen en om concreet te maken wat je ervaart. In een sessie wordt dus ook met elkaar gesproken en wordt er, als dat past, uitgebreid de ruimte genomen om bijvoorbeeld in te gaan op eerdere ervaringen in het leven die van invloed zijn op het nu.
En nog even dit:
Geen danservaring vereist! Iedereen kan deelnemen aan danstherapie die open staat voor zichzelf, ongeacht diens achtergrond of dansvaardigheid. Het gaat niet om de esthetiek van de dans, maar om wat de bewegingen voor de persoon betekenen en hoe je gevoelens, gedachten of ervaringen kan ontdekken en uitdrukken. En dat kan iedereen.
Ouder-kind therapie
Door beweging en spel weer plezier en verbinding ervaren met elkaar.
Lichaamsgerichte therapie
Via je lichaam regie krijgen op je gevoelens en je ontspannen voelen.
Leer ruimte te maken voor wat er in je leeft, om de beweging te volgen die bij je past
Danstherapie voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen
Ik durf weer naar openbare plekken zonder angst, ik durf met vrienden alles te delen en voel mij niet te veel voor anderen, in mijn relatie durf ik mijn grenzen aan te geven.
Ik voel mij weer prettig in mijn eigen lichaam en voel mij niet meer vies. Ik durf mij weer te bewegen in openbare ruimten zonder angst en voel mij zelfverzekerder. Daarbij heb ik geleerd dat ik mijn emoties moet toelaten en hierbij mijn grenzen aanvoelen!
Marjolein heeft mij erg op haar gemak laten voelen wat ik in lange tijd niet zo snel heb gehad bij een therapeut. Ik vond het fijn dat er afwisseling was van serieuze focus op bepaalde aspecten en soms even luchtig iets ongemakkelijks of engs weg werd gelachen. Marjolein zag ook altijd aan mij als ik even weg was en dat is de eerste therapeut die dit opmerkte.
Onze dochter (7 jr) kan zichzelf wat makkelijker uiten. Ze geeft aan waar ze mee zit. Ze kan wat beter omgaan met fouten maken en bij spelletjes spelen met verliezen.
Er werd door de therapie een soort van innerlijke drempel opgeheven. Het voelt alsof er van binnen een aardverschuiving heeft plaatsgevonden waardoor ik beter in contact sta met mijn emoties en mijn gevoel.
De therapie was in het begin een beetje onwennig. Maar door te bewegen op muziek ben ik heel veel over mezelf te weten gekomen. Ik ben me zelfverzekerder gaan voelen en ik heb gemerkt dat ik mag bewegen zoals ik zelf wil.
Door op mijn tempo te leren en stil te staan bij wat ik voel bij muziek in beweging, ben ik bewuster geworden van hoe ik een moment ervaar en heb ik ruimte kunnen creëren voor mezelf.
Ik kan nu beter loslaten wat mogelijk komen gaat, zonder heel rigide alle eventuele mogelijkheden voor te willen zijn. De vechtmodus is minder aanwezig en ik ervaar rust en ruimte.
Ik vond het aanvankelijk een beetje ongemakkelijk, maar kon dit goed aangeven bij Marjolein. Er werd geregeld geëvalueerd om te bespreken of het nog passend was en wat ik merk in mijn dagelijks leven aan verbeteringen.
Ik heb me gehoord gevoeld en heb goede input gehad om mijn aangeleerde gedrag te analyseren en daarmee met mijn lichaam aan de slag te gaan tijdens de sessies.
Ik heb het altijd moeilijk gevonden om me een op een uit te spreken waar ik aan twijfel of wat ik nodig had. Dit heb ik op een veilige manier kunnen oefenen.
Het heeft geholpen dat ik soms minder nadenk over wat ik doe. Dat scheelt heel veel hoofdpijn.
Ervaringen met Danstherapie